15 vakre fjellturer rundt Bodø

Foto: Frida Xiang

Saken er opprinnelig fra http://www.renatesreiser.com/ – en helt nydelig reiseblogg du må sjekke ut. Renate Sandvik er Bodøjente som reiser hele verden rundt – og blogger om det. Men i denne artikkelen viser hun sin kjærlighet til vakre Bodøområdet.

Tekst: Renate Sandvik

Området rundt Bodø kryr av vakre fjellformasjoner og høye topper, så du trenger med andre ord ikke hoppe på ferga til Lofoten med en gang du ankommer byen (selv om det er temmelig vakkert der og). Jeg har satt opp en liste med femten fjelltopper i (og for det meste rundt) byen som jeg har vært på selv, både av de høye og de noe lavere. Jeg har fortsatt mange topper jeg enda ikke har kommet meg opp på, men heldigvis blir listen over dem kortere for hvert år. Jeg fyrer løs:

1. Keiservarden (366 moh)

Byens turfjell nr. 1. Her har alle Bodøværinger vært, og mange opptil flere hundre ganger i året. Jepp, du hørte rett. Folk fra Bodø er ganske ivrige turgåere. Fjellet ligger bare et steinkast fra sentrum, og du har to ruter opp. Enten kan du følge den lange grusveien til toppen, eller parkere ved turisthytta og gå stien derfra (med flott utsikt). Turen tar ca. 30-45 minutter én vei.

2. Junkerfjellet (283 moh)

Det tredje laveste fjellet på listen, og kanskje enda nærmere byen enn Keiservarden. Det går mange ruter opp, både fra Soløyvannet, Bestemorenga, Vågøyvannet og en ganske bratt sti fra den nedre delen av Maskinisten. Det tar ca. 20-30 minutter opp, alt ettersom. Flott utsikt mot byen!

3. Heggmotinden (798 moh)

Denne toppen er ganske lett tilgjengelig til tross for en del høydemeter. Det var i alle fall det vi trodde da vi klarte å gå feil og endte opp flere hundre meter opp en skråning ut av kurs. Heldigvis fant vi veien tilbake og kom oss på toppen. En fantastisk skue derfra! Herfra ser man mange av de andre fjelltoppene som jeg beskriver på denne listen.

 

Foto: Frida Xian – Heggmotinden

 

4. Per Kalstatinden (1036 moh)

Dette er et av de mest kjente og besøkte i Bodø-området. Fjellet er en del av Falkflågtindene som utgjør fjellmassivet man kaller Børvasstindene. Utgangspunktet for turen er parkeringsplassen på Fjell, som ligger sør for Saltstrømmen på riksvei 17. Herfra er turen opp relativt bratt, og man bruker rundt 3-4 timer opp avhengig av form (enkelte bruker langt mindre). Det siste partiet er ganske luftig og man klatrer på store steiner, noe som kan virke ubehagelig for enkelte. Utsikten var knallbra på vei opp, men de siste hundre høydemeterne forsvant sikten totalt i tåka… Jeg må tilbake!

5. Hunstadtoppen (218 moh)

Det laveste «fjellet» på listen, og svært populært. Spesielt for de som bor på Hunstad/Mørkvedsiden av byen. Jeg som kommer fra andre siden hadde faktisk ikke vært der før et par år siden… Selv om toppen er ganske lav, har man flott utsikt mot Saltenfjorden og Børvasstindene.

6. Steigtind (793 moh)

Dette må være et av de mest karakteristiske fjellformasjonene i Bodø. Fjellet, som ikke må forveksles med navnet på Norges nasjonalfjell lenger nord, befinner seg i Sjunkhatten nasjonalpark. Man kan gå både fra Vatnvannet og fra Skaug, jeg har gjort begge og foretrekker sistnevnte. Det, til tross for den ekstremt bratte stigningen i begynnelsen på nesten 400 meter. Nå man kommer opp på skaret er man derimot over tregrensen og kan begynne å nyte den fantastiske utsikten mot Landegode og Lofotveggen. Så er stigningen ganske svak noen kilometer, før man nærmer seg toppen og nok et bratt, og særdeles luftig parti før man står på toppen.

 

Foto: Frida Xiang – Steigtinden

 

7. Seta (670 moh)

Seta ligger på Kjerringøy. Turen opp er bratt, og noe ekkel når terrenget er veldig vått. Det tar derimot ikke lange tiden å komme seg opp, og i utgangspunktet har man fantastisk utsikt mot både fastlandet og Lofotveggen – og ikke minst de steilbratte tindene rundt (inkl. Strandåtinden). Til tross for fint vær den dagen jeg gikk opp, var det likevel tåkeskyer som hang over tindene her på Kjerringøy, så utsikten ble dessverre noe begrenset.

8. Vågnakken (262 moh)

På Naurstadhøgda, like etter Tverlandet, kan man parkere og starte på den flotte turen opp til Vågnakken. Det tar ikke lange turen opp de ca. 2 kilometerne til toppen, men utsikten er flott i alle retninger. Dessuten går man forbi en koselig gapahauk ca. halvveis opp på Sjurnakken hvis man ønsker en litt lengre rast i bakken.


9. Skautuva (626 moh)

For et flott fjell! De fleste fjellene i området er grå og spisse, men Skautuva er det stikk motsatte. De første 400 høydemetrene er de samme som man går for å komme opp på Steigtind, men oppe på skaret tar man heller mot høyre. Derfra er stigningen ganske svak, og landskapet er grønt og frodig, men uten store busker og trær. Det minte meg på en måte om Island. Jeg kunne ligget i de grønne bakkene i flere timer og bare slappet av og stirret på midnattssola. Passer fint for en lengre kveldstur!

 

Foto: Renate Sandvik – Skauvtuva

 

10. Svensdalsfjellet (607 moh)

Nabofjellet til Skautuva, men noen meter lavere. Her kan man enten stoppe innom på en tur mellom Skautuva og Løpsfjellet, eller ta turen opp fra Soløyvannet (f.eks. fra parkeringsplassen på Heia). Det var litt vanskelig å finne ut hva som var toppen da det ikke var så mange stier der oppe, men til slutt kom steinvarden til syne. Siden det er så åpent er også sjansen stor for kraftig vind (slik jeg også hadde da jeg var der).

11. Blombakkfjellet (552 moh)

Dette fjellet ligger inn mot Sjunkhatten nasjonalpark, og man starter ved Heggmoen. Turen er litt bratt i begynnelsen og deretter går man jevnt og trutt oppover for det meste på barfjell. Enkelte steder er det litt vanskelig å følge stien, men så lenge man holder seg på midten av ryggen man går oppover så går det greit. Her får man flott utsikt inn mot Mjønestindan, og mange andre av fjellene på denne listen. Turen tar rundt 3 timer fram og tilbake.

12. Finnkonnakken (518 moh)

Hit kan man gjerne legge ettermiddagsturen. Fjellet er ikke spesielt høyt, men har likevel en fantastisk utsikt både mot Steigtind, Mjelletindene og fjellene på Kjerringøy. Man starter på veien mot Festvåg, og har deretter noen timer foran seg med flott norsk natur.

 

Foto: Forn – Finnkonnakken

 

13. Sandhornet (993 moh)

Dette fjellet ligger egentlig i Gildeskål kommune, men er veldig godt synlig fra Bodø der det troner ute i havgapet nå man ser sørover. Dette er nok favorittfjellet mitt, kanskje fordi hytta til besteforeldrene mine ligger like ved – og jeg har alltid sett opp på toppen med fascinasjon i øynene. Jeg har vært der oppe to ganger, og utsikten fra toppen er helt vanvittig. Man bruker rundt 5-6 timer opp og ned dersom man tar seg relativt god tid.

14. Lurfjelltind (1284 moh)

I fjor kom jeg meg endelig opp på Lurfjelltind! Det høyeste fjellet i Bodø kommune og en av de mest krevende å komme seg til. Man har også mange startmuligheter (vi startet fra Svartvassætra i Misvær). Mange velger å gå til Lurfjellhytta, ta en overnatting der og deretter komme seg til toppen. Jeg og reisefølget ønsket derimot bare en dagstur, og tok derfor en «snarvei» opp for å kutte ned på kilometerne. Det gikk greit oppover, og med masse pauser brukte vi rundt 3-4 timer. Nedover derimot fant vi ikke helt samme vei tilbake, så turen tok langt, langt lengre enn planlagt. Det lureste er derfor å enten ha med seg kart og kompass eller en GPS (eller følge stien hele veien)! Utsikten fra toppen var likevel helt fantastisk, og siden jeg hadde hørt rykter om at det stod en stein-Buddha der oppe, tok jeg med meg noen bønneflagg fra Nepal for å pynte litt ekstra.

15. Litltind (717 moh)

Utsikten herfra altså! Vanvittig flott! Til tross for navnet er ikke Litltind spesielt liten med sine 700 meter, men det tar likevel ikke spesielt lange tiden å gå opp. Stien er med andre ord ganske bratt… Fjellet er den minste av Mjelletindene nord for Bodø, og derfra har den fått navnet sitt.

 

Foto: Frida Xiang – Litltind

 
Forrige
Forrige

— Iris er spreke. De tør å satse ungt!

Neste
Neste

Kor skal du bo? Tverlandet