- Vi bidrar til en mer levende by
Tekst og foto: BYRAA
Helt siden de var små har brødrene Berbusmel holdt til på kjøkkenet. Da lidenskapen for å tilberede det gode måltidet, bake det perfekte brødet og få fram de rene smakene ble satt i system, fikk Bodø sitt eget håndverksbakeri og delikatessebutikk.
De var aldri i tvil om at de skulle skape noe eget. Spørsmålet var bare når og hvor. At det ble Bodø, er brødrene godt fornøyd med. Bodøværingene ser nemlig ut til å sette stor pris på bedriften de har startet i Bodø sentrum.
— Når vi har vårt eget sted kan vi vise frem verdiene våre og det vi kan best. Vi kan bruke egne oppskrifter og metoder, og gjøre det som ligger hjertet vårt nærmest. Vi håper at vi får formidlet gleden av et ordentlig nybakt brød, og et ordentlig hjemmelagd måltid til folk, sier Ola Berbusmel.
Lars (30) er kokken og Ola (27) er bakeren som står bak Brødrene Berbusmel. De er oppvokst på Ørnes, med foreldre fra Trønderlag. Som barn fikk de være med foreldrene på havet og fiske råvarer, som neste dag sto på middagsbordet som fiskekaker. Og med en bestefar som i sin tid var baker på bakeriet i Orkdal, og bestemor som var kokke på Samfunnet, er det kanskje ingen overraskelse at husmannskosten var grunnsteinen da de startet sitt eget.
Gleden av å tilføre noe
At det er krevende å starte eget, er de ikke i tvil om.
– Vi visste at det var mye jobb, men visste nok ikke helt graden av det og hvor mye vi måtte gi slipp på for å få det til. Det har kostet mye fritid og tid med familien, men det gjør også at vi setter mer pris på den fritiden vi har. Gevinsten er å se at det går bra og at vi får gjøre ting på våre egne premisser. Det har gitt oss mer selvtillit og tro på det vi leverer, sier Ola.
— Det er fint at det ble som det ble. At man kan gå inn en plass som har familienavnet på døra. Det gjør det mer personlig at du kan møte dem som har navngitt stedet i kassa, og at det er dem som har laget måltidet ditt, sier Lars og legger til;
— Det høres kanskje ut som en klisje, men bakeriet er vårt andre hjem. Det er godt å komme inn her når lysene er på og lokalet er fylt med lukten av nybakt brød. Det at man får viderebringe håndverket i en bransje der presset på suksess er høyt, betyr mye.
Bakeriet og delikatessen går godt. Ut over hardt arbeid og 14 dedikerte ansatte, tror Ola at mye av hemmeligheten ligger i konseptet.
— Jeg tror det handler om at det ser hjemmelaget ut, og at det smaker hjemmelaget. Vi lager alt fra bunnen av, det er viktig for oss. Her brukes det ingen halvfabrikater. Alle smakene er laget av oss. Det tror vi folk setter pris på.
Dessuten er brødrene opptatt av å bruke råvarer fra lokale leverandører og småskalaprodusenter.
— Vi kan fortelle historien om hvor maten kommer fra. Vi vet at grisen har hatt det fint på Solvold gård, og at sauen har vokst opp på Røst i upåklagelige omgivelser, sier Lars.
Et levende hus
At lista ble lagt høyt kom ikke som noen overraskelse. Lars har blant annet vært sous-chef på Renaa Matbaren og kjøkkensjef på Hundholmen. Ikke minst startet han sin egen pop up-restaurant på ei nedlagt skole på Mesøya, hvor folk ble fraktet i båt til helt unike matopplevelser. I hovedsak basert på lokale råvarer og småskalprodusenter, naturligvis. Nå drømmer han om å videreutvikle bakeriet sitt.
— Drømmen er et sted hvor lyset er tent hele døgnet. At fra frokosten serveres om morgenen, går det slag i slag, til middagen serveres på kvelden. Og når de siste gjestene går hjem, kommer bakeren på jobb igjen. På den måten blir det et hus som lever hele tida, som folk får et godt forhold til.
Det at det er et håndverksbakeri betyr at alt bakes fra bunnen av. Hvert eneste franske landbrød og kanelsnurr formes for hånd. At blandingsforholdene blir helt riktige, krever en egen fintfølelse som ikke kan overlates til maskiner.
— Det franske landbrødet er på mange måter babyen min. Det inneholder en blanding av surdeig og littegrann gjær. Alt fra formen på deigen til blandingsforholdet, må være helt riktig for at resultatet skal bli bra. Det skal både ha det riktige rustikke utseendet og den riktige smaken. Det er det bakverket jeg er mest selvkritisk til, og jobber hver eneste natt for at det skal bli perfekt, forteller Ola.
Han bruker enda den håndskrevne oppskriftsboka til bestefaren når han baker julebrød. Eller «julekake» som de kaller det i Orkdal.
Sjela er i sentrum
Når tema skifter til sentrumsdød og byens fasiliteter, er ikke brødrene i tvil om at Bodø har det som skal til for å trives.
— Jeg er imponert over at Bodø klarer å stå i mot sentrumsdøden. Byens sjel ligger jo i sentrum. Det yrer av liv her, og det er positivt å se at når flytting kinoen diskuteres, kommer flere aktører på banen og vil bidra til at sentrum består. Det viser at byen har potensial. Ingenting er som å gå igjennom Glasshuset når julelysene er kommet på, sier Ola. Lars sier seg enig.
– Bodø har fått mye av det som manglet da jeg flytta herfra for ti år siden. De siste årene har byen blomstret med steder som Stormen, Hundholmen og klatrehallen på Mørkved.
— Bakeriet er en naturlig forlengelse av dette. Om jeg skulle sette fingeren på noe, mangler vi kanskje en god fiskerestaurant. Råvarene er jo rett utenfor døra.