Drømmen om Bodø

Dette er en oppfordring til næringslivet i Bodø: Greier vi å fikse jobb til Vaihere?


Nordland trenger flere innbyggere, samtidig er det mange som drømmer om å flytte til Bodø.
Men hvordan tilrettelegger vi for arbeidstakere som ikke snakker norsk? 


 

Det snakkes stadig om flukten fra nord og negativ befolkningsutvikling. For at Nordland og Bodø skal nå målet om befolkningsveksten som trengs i årene som kommer, er utenlandsk arbeidskraft utrolig viktig. Men er vi egentlig åpne og rigget for å ta imot nye bodøværinger som ikke snakker språket vårt?


Trollbundet av Bodø

Catarina Calado fra Portugal er allerede bosatt i Bodø, etter at mannen hennes fikk jobb i Widerøe for to år siden. Da var Catarina gravid, og tiden i Bodø er hittil gått med til å være hjemme i foreldrepermisjon med den lille datteren deres. 

– Mannen min fikk et fantastisk jobbtilbud fra Widerøe og ble helt trollbundet da han kom til Bodø og fikk se denne vakre byen med egne øyne. Det tok ikke lang tid før vi bestemte oss for å bosette oss her med familien, forteller Catarina. 

Vissheten om at de fleste nordmenn snakker engelsk flytende, gjorde valget om å flytte til et fremmed land litt enklere. En bachelorgrad i reiselivsledelse passer også bra til en region med enormt potensiale for vekst innen reiseliv. 

 – Jeg har erfaring fra servicebransjen, både fra reisebyrå og som resepsjonist. Det at jeg snakker både portugisisk og engelsk flytende tenker jeg kan komme godt med i flere forskjellige typer jobber.

Like før publiseringen av denne artikkelen, gikk også drømmen til Catarina i oppfyllelse: Hun har fått tilbud og takket ja til en fast stilling i reiselivsbransjen i Bodø. 

Overlykkelig over å ha funnet en arbeidsgiver som ser kompetansen og språket hennes som en fordel, er hun mer sikker en noen gang: Hun ønsker å bli værende i Bodø. 

– Jeg elsker å bo i Bodø. Den nydelige naturen gjør det til et fantastisk sted å bo og gir oss også muligheten til å reise ut til de vakre fjellene når du måtte ønske det. Det er også imponerende å se det spektakulære nordlyset, det var helt vilt å få muligheten til å se det fra vår egen balkong, forteller Catarina. 

 

Vaihere Bailley (t.v) er fortsatt på jakt etter jobb i Bodø, mens portugisiske Catarina Calado har fått jobb i reiselivsbransjen. Foto: Privat

 

Språkbarrierer i nord

Franske Vaihere Bailley og ektemannen er i tenkeboksen etter at han fikk et jobbtilbud fra Widerøe tidligere i år. Sammen har de en liten datter, og de er ikke fremmed for å flytte på seg for å finne det perfekte stedet hvor de kan slå seg til ro. Tidligere har de vært i kortere perioder både på Island og i Irland, noe de kun har positive erfaringer fra. Men nå som datteren begynner å bli større, er de også avhengig av at Vaihere får seg en jobb hun trives med på stedet de velger å bosette seg. 

Hun har en mastergrad i kommunikasjon fra universitetet i hjembyen, og har tidligere erfaring som både resepsjonist og kjøreskolelærer i Frankrike. I jakten på en jobb i Bodø er hun åpen for å prøve mange ulike felt innen arbeidslivet. 

– Jeg er en fleksibel type, som lett tilpasser meg mange ulike situasjoner. Det beste for meg hadde vært å finne en jobb som lar meg ta del i det norske livet på en god måte og samtidig lar meg bruke franskkunnskapene mine, forteller Vaihere. 

Dyrevelferd og natur er også noe hun brenner for og gjerne kunne tenke seg å jobbe med, i tillegg til å jobbe med mennesker. Hun trekker fram jobb som en viktig faktor både for å bli kjent med folk på et nytt sted, men også for å utvikle seg videre – og ikke minst for å lære norsk.

– Språket er jo essensielt, og selv om mange nordmenn snakker engelsk godt, er det noe annet å kunne kommunisere på norsk. Jeg synes det er spennende å lære nye språk og har studert både engelsk og spansk på skolen. Jeg gleder meg til å begynne å lære meg norsk etter hvert, om vi velger å gå for Bodø. 

Nå ønsker paret først og fremst å lande et sted hvor de kan starte på det nye kapittelet i livet som en familie. Aller helst i Bodø.

– Vi er veldig tiltrukket av den nordiske kulturen, miljøet og livsstilen. Spesielt kombinasjonen av by, hav og fjell virker helt fantastisk å kunne ta en del av som en familie. 

 

Hovedkontoret til Widerøe, med over 1000 medarbeidere, ligger i Bodø. Foto: Widerøe

 

Mangfoldig arbeidsmiljø

Widerøe er en arbeidsgiver som gjerne ser utenfor landegrensene når de skal ansette nye medarbeidere. Konsernet består av 3.300 ansatte med operasjoner spredt over hele landet. Hovedkontoret ligger i Bodø der det jobber ca 1000 medarbeidere. Her finner du et bredt spekter av stillinger, hvor flere av dem kan være utfordrende å rekruttere til.

– Noen av våre stillinger krever en spesialistkompetanse som ikke alltid er like lett å finne i Norge. Da er det viktig at vi utvider horisonten og forsøker å finne arbeidskraft også utenfor landegrensene. Dette er ofte voksne mennesker med partnere og familie som også skal finne sin plass i byen vår, forklarer Tove Pettersen, HR-direktør i Widerøe.

Hun synes det er spennende å kunne være en arbeidsgiver som bidrar til at flere mennesker får muligheten til å bosette seg i Bodø. Vi håper at flere arbeidsgivere vil gjøre det samme. Skal vi få flere nye bodøværinger til å bli værende i byen vår er det viktig at begge parter får seg jobb når de flytter hit. Akkurat nå ønsker vi oss en flytekniker fra Frankrike, og det hadde vært utrolig flott om partneren hans Vaihere også kunne fått seg jobb her.

Så vi tar utfordringen til Widerøe videre: Klarer vi å fikse jobb til Vaihere i Bodø?


Vet du om en ledig stilling eller annen jobbmulighet som kan passe for Vaihere? 

Forrige
Forrige

De lager landets hotteste saus

Neste
Neste

– Bodø er full av muligheter