Eline brenner for Bodøs energi

Foto: Frida Bringslimark

 

Første gang Eline Olafsrud besøkte Bodø, var det for å gå på jobbintervju. Med noen timer ekstra i bakhånd, strakk tiden akkurat til for å se litt av byen før hun reiste hjem til Østfold. Akkurat nok tid til å overbevise henne om at Bodø var en by hun kunne trives i.



Nå har hun vært ansatt hos Bodø Energi Kraftsalg og Varme gjennom Trainee Salten siden august i år. Med master i sosialantropologi er hennes forutsetninger godt egnet i en bransje som ellers har mye fokus på teknologi.


Fra sosialantropologi til energi

Selv om en kanskje tror gapet mellom sosialantropologi og energibransjen er gigantisk, så er det en spesialitet og en bransje som går ekstremt godt sammen.

Man tror gjerne man må være ingeniør eller elektriker for å jobbe i denne bransjen. Det jeg drev med på masteren min, omhandlet et annet tema, men jeg brukte akkurat samme metode og hadde samme arbeidsoppgaver som det jeg har her i Bodø Energi, forteller Eline.

— Som sosialantropolog innhenter man informasjon og studerer sosiale prosesser, sosial organisasjon, samhandling og kulturelle ytringer. Det er akkurat det jeg driver med her også. Jeg jobber med å finne ut av kundetilfredsheten, analysere nettsidene og formidle informasjon. Jeg ser på om folk forstår det vi kommuniserer på nettsidene våre, og hvordan vi kan bli bedre, sier Eline som bidrar med en viktig innsikt i kommunikasjonen til konsernet.

— Du kan lage verdens beste energiløsning, men hvis folk ikke vil ha det eller vet hvordan de bruker det, så er du tilbake på null.

 
 

Gir tilbake til kommunen

Eline jobber på tvers av de to datterselskapene Bodø Energi Kraftsalg AS og Bodø Energi Varme AS. Konsernet Bodø Energi er godt kjent for å gi mye til lokalsamfunnet, men kanskje aller mest den lokale forankringen.

— Vi er jo kommunalt eid – vi er av, og for Bodø. For Bodø Energi er det viktig å være tilstede i lokale prosjekter og bygge lokalmiljø. I tillegg går alt overskuddet til Bodø Kommune, som igjen brukes til å skape verdifulle arbeidsplasser, forteller Eline.

Bodø – en grønnere by

Med interesse for bærekraft og miljø, er hun begeistret over å ta del i en bransje som stadig leter etter grønnere løsninger for fremtiden.

— Jeg skrev bachelor om søppel og «dumpster diving», så det er gøy å få jobbe et sted hvor man er opptatt av å finne nye løsninger! Vi går mot et grønnere skifte, og Bodø har tatt et aktivt skritt i bevisstheten om miljøet, sier Eline.

«Keiseren» er Bodø Energis biovarmesentral, og er plassert på Rønvikjordet. Den har spilt en stor rolle i å kutte klimautslippene i byen. Siden Keiseren har åpnet, har det blitt kuttet ned på fossil oppvarming. Oljefyr er ulovlig fra 1. januar, og det er nå erstattet med miljøvennlig, bærekraftig fjernvarme fra varmesentralen, forteller Eline.

— Keiseren fungerer som en gigantisk ovn som varmer opp vann gjennom brenning av returtreflis, eller rester fra byggeprosjekter, om du vil, sier hun.

Ble dratt mot Nord

Eline er født og oppvokst på Spydeberg, et lite sted med rundt 5000 innbyggere i Indre Østfold. Videre har hun både bodd og studert i Oslo. Etter bachelor og master, kom lysten etter å oppleve noe annet.

— Da passet det bra at jeg lette etter jobb, og hadde hverken hund, kjæreste eller barn, sier Eline.

Med nysgjerrigheten i bunnen var det noe med Nord-Norge som virket ekstra interessant, og i søken etter nye utfordringer, dukket Trainee Salten og Bodø tilfeldig opp.

— Jeg er jo ung, glad i kultur, konserter, kafé, aktiviteter. Det må skje noe, og det gjør det her. Det var veldig viktig for meg, så jeg kunne ikke endt opp hvor som helst, sier hun.

Som Europeisk Kulturhovedstad i 2024 og Ny by-Ny flyplass prosjektet, byr Bodø på spennende tider. Kulturlivet har heller ikke skuffet så langt. Kulturnatt, samt konserter og quiz på DamaDi er bare noen av de mange arrangementene som rører seg i byen titt og ofte.

Her er det alltid noe som skjer. Utviklingen er utrolig interessant å følge med på. Kulturelt skjer det mye fint. Jeg har blant annet deltatt på Bodø2040, et veldig bra tiltak, forteller Eline, og fortsetter:

— Jeg elsker å finne på ting, og så langt har jeg ikke kjedet meg i Bodø!

En framtid i nord?

Bodø i stadig utvikling, og en arbeidsplass som tar en viktig del i fremtiden er to essensielle faktorer som gjør at Eline trives. Men – er det nok til å holde henne her?

— Nå har jeg bare vært her noen måneder, og har fortsatt mye å utforske. Utenom jobb, er jeg ute etter et keramikkurs, og kunne faktisk tenkt meg å begynne med ridning. Så – er det noen som har en gammel hest, si ifra! Eline smiler, og legger til:

— Jeg har slått meg til ro, og fått mange gode venner. Samtidig er familien min hjemme i Østfold. Vi får se hva som skjer i fremtiden!

 
Forrige
Forrige

Morsomme innendørsaktiviteter for hele familien

Neste
Neste

Sulten? Her er de beste matopplevelsene i Bodø