– Kultur er limet i samfunnet og vi må ta den i bruk for alt den er verdt
Cecilie Haugseth gleder seg til det skal syde av kultur i all slags vær og vind, og på de rareste og mest utenkelige plasser. Hun har full tiltro til at de som skal jobbe fram Bodø 2024 klarer å skape magi, slik som kun vi i nord kan.
I serien Miniportrettet blir vi bedre kjent med ulike bodøværinger. Denne sommeren vil vi til ta seg oss flere profiler innenfor kulturnæringen i byen, og hvilke tanker de har frem mot og etter Kulturhovedstad 2024. Denne gangen snakker vi med Cecilie Haugseth, dansepedagog og kultur- og frivillighetskoordinator ved Tusenhjemmet Kultur og Kunnskapssenter.
Cecilie Haugseth (37), utdannet dansepedagog og ivrig initiativtaker til mange dansestunt rundt om i Bodø.
Jobber til daglig som kultur- og frivillighetskoordinator ved Tusenhjemmet Kultur og Kunnskapssenter. Født og delvis oppvokst i Bodø. Etter 9 år «ute» er hun tilbake i Bodø.
Hvordan oppleves det å bo i Bodø?
– Jeg elsker å bo i Bodø! Siden jeg har bodd sørpå i mange år, kan jeg virkelig sammenligne, og det er noe med folkene her oppe som er så bra! Åpenhet, raushet og ikke minst ærlighet. Naturen, været og kreftene her er voldsomme og det er like fint å være bodøværing i en høststorm på mørkeste og kaldeste høsten, som på de lyse sommernettene der du ikke kan legge deg for å potensielt kunne gå glipp av midnattssola. Bodø for meg er en god blanding av ro, det er en liten nok by som gir følelse av at du selv kan styre tempoet, det er ikke et storby-jag, men samtidig stor nok til at du har alt du trenger i nærheten, være seg butikker, fritidsaktiviteter, kulturarrangement eller en spiseplass. Og flyplassen er jo nesten rett bortenfor stuedøra, så i normaltid er ikke byen mindre enn at du kan reise hvor du vil, om du ønsker det.
Hvilke tanker har du om kulturbransjen fremover?
– Korona har rammet kulturbransjen særlig hardt, det gjelder både arrangører og utøvere. Men jeg regner med at selv i denne «nede» tida så spirer og gror det, av aktivitet og kreativitet. Bransjen har vært god og rask til å omstille seg, og jeg håper nå at publikum er så klare for å delta på kulturarrangementer som vi arrangører er for å arrangere! Kulturen er limet i samfunnet og vi må ta den i bruk for alt den er verd!
Hva håper du Kulturhovedstad 2024 kan bidra med?
– Jeg har hele tiden vært veldig for Bodø 2024 prosjektet og var så heldig å sitte i arbeidsgruppa som jobba med kapittelet om utstrekning og mangfold i søknaden. Derfor er jeg overbevist om at kulturhovedstadsåret blir en stor fest, men at dette også vil skape varige møteplasser og kulturelle arenaer som vi kan bruke og gjøre mye spennende med også i årene etterpå. Bodø2024 vil bidra til at det blir større fokus på «oss i nord», flere får øynene opp for byene her oppe og forhåpentligvis vil det føre til at flere vil flytte hit, jobbe her og etablere familier her.
Hvordan kan kulturhovedstad 2024 påvirke Bodø og regionen?
– Jeg tror Bodø 2024 vil løfte Bodø og områdene rundt, både når det kommer til kultur, men også i forhold til mattradisjoner og reiseliv. Vi vil endelig få satt oss på det berømte «kartet» og folk i Europa skal endelig få øynene opp for det urbane men samtidig mystiske og arktiske nord. Jeg håper og tror dette vil føre til økt interesse for oss, slik at flere vil reise hit og bli nysgjerrige på naturen, folkene og alt annet spennende vi omgir oss med. Jeg håper også at dette prosjektet kan virke samlende på regionen, at vi får til større og viktigere samarbeid, at vi kan støtte hverandre og løfte fram i lag!
Hva ser du fram til med 2024?
– Pappa gjorde meg for en tid tilbake oppmerksom på at jeg fyller 40 år i 2024, og selv om jeg ikke akkurat gleder meg til det, så blir det jo litt av en 40- års feiring da! Ett helt år til ende! Men fra spøk til alvor: jeg gleder meg til alt som skal skje, smått som stort. Jeg gleder meg til det skal syde av kultur i all slags vær og vind, og på de rareste og mest utenkelige plasser. Jeg har full tiltro til at de som skal jobbe fram dette klarer å skape magi, slik som kun vi i nord kan. Kulturen er limet i samfunnet og vi må ta den i bruk for alt den er verd!
Cecilies topp tre Bodø-favoritter!
Kvalvika
– Ei nydelig strandperle nesten midt i sentrum. Stort sett i le for vær og vind og en perfekt plass for familien!
Bodø Biennale / Bare Dans
– En fantastisk festival som vi er så heldige å ha her i byen! Dansemiljøet er stort i Bodø og det er så flott når hele byen får masse dans og danseprosjekt ufrivillig i fleisen når de beveger seg i byrommet! Mer av dette!
Bodøsjøen
– Nesten rett utenfor døra mi hjemme! En skatt som kan brukes av alle. Og nå når det flotte Jektefartsmuseet også er på plass vil jeg kalle det den perfekte Bodø-spoten!