Leder og lagspiller
Sigrid hadde aldri før vært i Bodø da hun bestemte seg for å ta jobb som rektor på NTG. Nå jobber hun for å utvikle idrettsbyen Bodø, både på et faglig og sportslig nivå.
– Da jeg skulle flytte til Bodø gav mamma meg ett råd: Du må ikke finne på å klage på været! Så jeg gikk umiddelbart til innkjøp av ny vann- og vindtett jakke, tok med meg votter og lue og forberedte meg på å flytte til en plass med heftigere vær.
Sigrid Strøm Olsen (31) fra Asker hadde aldri før vært i Bodø da hun bestemte seg for å takke ja til stillingen som rektor ved NTG Bodø. Hun var på jakt etter en fast stilling i skoleledelse, og i søkeperioden var det en jobb som stadig dukket opp i feeden hennes: rektorstillingen på NTG i Bodø. Lenge skrollet hun forbi. Ikke det at Bodø skremte henne, men rektor, hun følte at hun kanskje ikke hadde lang nok erfaring i skolen til å bli det riktig enda. Men da hun åpnet stillingsannonsen og tok en titt på ønskede kvalifikasjoner tenkte hun – dette kan jeg jo! Hun ringte til bemanningsbyrået som skulle rekruttere og fikk en svak oppfordring til å søke.
– Helt i starten virket det ikke veldig lovende. Bemanningsbyrået holdt det første intervjuet og gav uttrykk for at jeg kanskje hadde litt «kort kjøretid» for denne stillingen. Men jeg ble jo kalt inn til både andre- og tredjegangsintervju og allerede da jeg gikk fra andregangsintervjuet, så tenkte jeg at det der, det naila jeg.
Jobben ble Sigrid sin, og en julidag i 2019 reiste hun opp til Bodø for første gang for å finne et sted å bo. Hun passet på å besøke en del Bodø-klassikere når hun først var her oppe og sjekket ut både Moloen, Keiservarden og Glasshuset. Hun bemerket seg blant annet at avstandene var så korte. En praktisk by med 10 minutter til alt du trenger. Boligen hun valgte ble en leilighet med utsikt over havet hvor ærfuglene ble fast underholdning.
Lagspiller med lederambisjoner
Vi kan godt forstå at NTG lot seg begeistre av Sigrid. På tross av sin unge alder virker hun trygg i rollen som leder. I det vi treffer henne for å ta bilder til saken, balanserer hun fotoshoot med telefonmøter med kommunen, smittevernoverlegen og media. Det har vært et utbrudd av COVID.-19 på NTG og vi lurer på om Sigrid egentlig har tid til å være med oss å ta bilder.
– Det er ikke noe problem. Vi har full kontroll.
Det er ikke et snev av nervøsitet i stemmen hennes. Hun er rolig, trygg og ser ut som en leder som er født til å håndtere krisesituasjoner. Men der stopper asoosiasjonene til det mange forbinder med en rektor. Som ung kvinne møter hun ofte folk som lurer på om de virkelig hørte rett når hun sier hun er rektor.
Sigrid har alltid hatt lederambisjoner. Hun begynte å jobbe da hun gikk i 9. klasse og fikk raskt tilbud om å lede forskjellige team i senere jobber. Og apropos team – sammen med laget sitt i lacrosse har hun vunnet NM flere ganger. På landsbasis er det en av de raskest voksende idrettene, men i Bodø er sporten relativt ukjent. Lagsporten spilles med beskyttelsesbriller og tannbeskyttere der det kan gå hardt for seg.
– Herrelacrosse er mest fysisk og har andre regler. Det er allikevel en ganske tøff idrett også på jentesiden, så du må tåle en trøkk. Jeg savner det litt, spillet og laget. Bodø har det meste, men mangler et lag i lacrosse. Jeg vurderer om jeg skulle startet opp et lag her. Enn så lenge spiller jeg squash på Rapida. Det er en perfekt Bodø-aktivitet som kan spilles i all slags vær.
Et sportslig fagmiljø
NTG er en ungdoms- og videregående skole for elever med ambisjoner innen idrett. Skolen ble etablert i Bodø høsten 2018 og har primært tilbud innen fotball og håndball. De har tett samarbeid med håndball- og fotballklubbene i byen som har ambisjoner om å spille på toppnivå. NTG sitt mål er å utvikle idrettsutøvere til nasjonalt og internasjonalt toppnivå.
– NTG skal være med på å utvikle toppidrettsutøvere, men det er ikke utelukkende det vi jobber for. Vi ønsker å gi elevene gode holdninger og en fornuftig balanse i hverdagen på veien mot det å bli toppidrettsutøver.
På NTG lærer elevene at en må tørre å ofre noe for å oppnå det man ønsker mest og samtidig viktigheten av å sette egen helse foran prestasjon når det er nødvendig. Elevene jobber godt med skolearbeidet, men det betyr ikke at alle nødvendigvis har ambisjoner om toppkarakterer.
Opprettelsen av NTG i Bodø har vært viktig for idrettsbyen. Ikke bare har det gitt flere unge mulighet til å satse på idrettsdrømmen – det har også vært viktig for utvikling av det faglige miljøet i klubbene. NTG har sørget for at det finnes flere kompetansearbeidsplasser innen idrett i byen, og skaper mulighet for større og flere stillinger i de lokale klubbene. De har også tatt på seg rollen med å koordinere fagnettverk for kroppsøving for Bodø sine ungdomsskoler og faglig videreutvikling av trenere. Slike ting gir ringvirkninger.
– Jeg tror det er viktig for folk som bor i byen at det satses på idrett. Det fører med seg god stemning, underholdning og en fellesskapsfølelse, og det å ha gode idrettsutøvere fra byen skaper stolthet og engasjement. Det å etablere toppklubber i idrett kan sette Bodø på kartet for yngre tilflyttere også.
Sigrid har vært i jobben som rektor i nesten to år. Hun trives veldig godt og beskriver arbeidsmiljøet som ungt og dynamisk. Som det toppidrettsgymnaset de er, har også de ansatte fokus på trening og helse, og trener sammen.
– Men vi har også lønningspils! Som andre bedrifter. Vi bor tross alt i nord.
Den nordnorske folkesjela
Å komme til nord som innflytter fra Osloregionen kan føre til kulturkræsj. Møte- og arbeidskulturen kan oppleves forskjellig, og for noen er det vanskelig å takle den direkte og usjenerte måten å kommunisere på. Selv om Sigrid definitivt har sett hva det Nordnorske lynnet er, så har hun i stor grad opplevd det positivt.
Det er ikke bare folkesjela Sigrid har opplevd som positiv. Hun beskriver byen som en by som ikke mangler noe. Det er nærhet til naturen, kort vei til alt man trenger og så har hun blitt veldig glad i de lokale butikkene. Lulu. NO14. Noor. Der går det litt penger.
– Jeg synes det er så mange fine lokalbutikker. Og så er jeg egentlig overasket over hvor lite det er jeg savner med Oslo, sånn utover vennene mine. Men det er jo noe, selvfølgelig. Jeg koser meg veldig med å sitte på ettermiddagstid å jobbe på kafè. Og her i byen er det så få kafeer som er kveldsåpne! Så det håper jeg at kommer etter hvert.
Med så positive tilbakemeldinger fra innflytteren fra Oslo og Asker er det bare en ting vi lurer på til slutt. Blir Sigrid boende i Bodø?
– Det får tiden vise, men akkurat nå har jeg ingen grunn til å flytte på meg! Jeg trives veldig godt.