Slik kan du lykkes med å bygge nettverk i Bodø
Foto: Bodø 2040 / Marthe Mølstre
Når vi spør folk hva som er det beste med å bo i Bodø er det ofte “folkan” som er svaret. Men hvordan blir du egentlig kjent med folk når du er ny i byen eller ny i arbeidslivet? Og hvorfor er det egentlig så viktig å ha et solid nettverk? Her får du våre beste råd.
Vi mennesker er sosiale vesener og vi er avhengige av å være en del av et fellesskap for å trives og blomstre. Som barn og ungdom er det ofte lett å finne sin flokk, du bruker gjerne tid sammen med de du går på skole med, naboene dine eller de du går på fritidsaktiviteter sammen med. Etter hvert som vi blir voksne smuldrer gjerne gamle bekjentskaper opp, og vi må gjøre en innsats for å skape og beholde gode nettverk rundt oss. Det kan være særlig utfordrende hvis du flytter til et nytt sted eller hvis du nettopp har begynt i en ny jobb.
Rune Odyssevs Madland er ledertrener i Nordnorsk Lederutvikling og han underviser blant annet i nettverksbygging. Han mener at det å ha et godt nettverk er essensielt for å trives i livet.
– Vi er litt som Askeladden, vi har behov for å ha noen gode hjelpere rundt oss. I det moderne samfunnet møter vi ofte komplekse utfordringer som er vanskelig å løse alene. Vi trenger gjerne flere perspektiver for å komme frem til de beste løsningene, og da er det greit å ha et godt nettverk, sier han.
Ledertreneren mener at det viktigste nettverket å ta vare på er familie og venner. Det er her du har de sterkeste relasjonene som gjerne vil være der for deg i tykt og tynt. Når du har det på plass er det en absolutt fordel å bygge videre på både jobbnettverk og nettverk ellers i lokalsamfunnet.
– Hvis du har et godt nettverk så har du et utrolig potensiale. Det sies at du kan nå ut til 90% av jordens befolkning på bare 6 ledd, sier Rune.
Ledertrener Rune Odyssevs Madland. Foto: Nordnorsk Lederutvikling
Den gode nettverksbyggeren
I følge ledertreneren er en god nettverksbygger en person som tar initiativ og viser engasjement. Han mener at du som nettverksbygger har et eget ansvar for å bli kjent med folk og for å opprettholde de kontaktene du har fått og at du ikke kan sitte å vente på at noen skal ta kontakt med deg. I tillegg nevner han noen andre kvaliteter som kjennetegner en god nettverksbygger.
– Skal du være god i et nettverk må du ha noe å by på, stå for gode verdier og levere i tide. Hvis folk prøver å ta kontakt og du ikke svarer i tide, så dør du sakte hen. Du må også være til å stole på. Folk har lite tålmodighet med mennesker de regner som upålitelige, forteller Rune.
Han mener også det er viktig med en god balanse i hvor mye du gir og hvor mye du tar fra andre, og sier at folk merker fort om du er den i nettverket som bare tar fra andre uten å gi tilbake.
– Vi har som regel ikke så mye til overs for sånne egotyper, så pass på at du bidrar med det du kan i ditt nettverk, råder han.
Fra arrangementet «speed-networking» med Bodø 2040. Foto: Bodø 2040 / Marthe Mølstre
Kjennetegnene på et godt nettverk
Hva som er et godt nettverk vil variere fra person til person ifølge Rune Madland. Mennesker har ulike behov og ulike personlighetstyper. Noen har små og veldig solide nettverk, mens andre har store nettverk med skjøre forbindelser. Noen liker å være på alle sosiale medier og liker å delta på sosiale tilstelninger, mens andre foretrekker å holde kontakt på andre måter.
– Det viktige er ikke å være med i alle nettverk, men at du investerer tid der du er, sier Rune.
Han beskriver videre at det finnes noen vanlige feller som mange går i.
– En vanlig tabbe er at du bygger nettverk utelukkende med folk som er like deg selv. Jeg mener at de beste nettverkene er de mangfoldige. Du bør ha noen raringer i nettverket, noen som har en helt annen interesse enn deg, noen med en annen kulturell opprinnelse. Slike nettverk stimulerer kreativitet, innovasjon og nye muligheter, råder han.
Kurs og konferanser bruker å være gode steder å bygge nettverk. Bilde fra Opplystkonferansen i 2019.
Han legger også til at veldig mange som er opptatt av jobb og karriere har store nettverk som nesten utelukkende består av jobbkontakter. Slike nettverk beskriver han som skjøre og påpeker at det er viktig å ha forbindelser utenom arbeidsplassen.
Hvis du var helt ny i Bodø, hvor ville du ha startet for å byge nettverk?
– Jeg mener at hvis du er alminnelig sosialt anlagt er det null problem å finne et nettverk i Bodø. Start med jobbfellesskapet og finn noen gode kollegaer. Deretter er det utrolig mange fritidsnettverk du kan bli en del av her i byen. Uansett hva din interesse er, så finner du gjerne en klubb for det. Vi har kor, idrettslag, klatreklubb og sykkelklubb. Børst støv av en gammel interesse, så finner du fort et felleskap, avslutter Rune.
Kunne du tenke deg å begynne å klatre? Her er noen klatretips for nybegynnere.
Gode møteplasser i Bodø
Bodø 2040 – er en nettverksorganisasjon for unge mellom 20 og 40 år. Organisasjonen har over 700 medlemmer og har til hensikt å skape forbindelser mellom folk på tvers av yrke, arbeidsplass og interesser. Det er gratis å være medlem og det er gratis å komme på arrangementer. Organisasjonen arrangerer aktiviteter der det å bli kjent med andre er hovedfokus, og har blant annet gjennomført speed-networking og midnattssolvandring til Ausvika.
Les om opprettelsen av Bodø 2040: Kan vi få i pose og sekk, takk?Frivilligheten – Vil du både gjøre noe fint for samfunnet og bli kjent med nye folk er det fint å melde seg som frivillig. Bodø Røde Kors har over 500 medlemmer som blant annet jobber for besøkstjenesten, i bruktbutikken, ferie for alle og i hjelpekorpset. Du kan også ta kontakt med frivilligsentralen for å se om de har arbeid som passer for deg. Skulle du ønske et litt mer midlertidig engasjement? Bodø har mange festivaler og arrangementer gjennom året som har behov for frivillig arbeidskraft for å gå rundt.
Lag og foreninger – Et naturlig sted å bli kjent med folk er gjennom fritidsinteresser. Tenk igjennom hva du er interessert i og sjekk om det finnes en klubb for deg. I Bodø finnes det meste av lag og foreninger, enten du er opptatt av fallskjermhopping, kor, sjakk, kajakk eller hva det måtte være. Kunne du tenke deg å starte en ny hobby? Sjekk vår liste over organisert idrett for voksne i Bodø.
Kurs og konferanser – I jobbsammenheng får du ofte tilbud om å være med på kurs, konferanser og andre kompetansehevende tiltak. Det som ikke så ofte kommer fram er at dette er ypperlige steder å bygge nettverk på. De fleste arrangører legger til rette for mingletid mellom foredragene og du kan treffe folk som har samme faglige interesse som deg. Har ikke arbeidsgiver penger til å sende deg på konferanse? Det finnes flere gratis tilbud. Innsikt, Grønsj og Lytring er noen arrangementer der du både kan lære noe og treffe folk.
Engasjer deg – Har du en sak du brenner for, eller har du lyst til å være med på å bestemme utviklingen der du bor? Vi anbefaler å takke ja til det styrevervet i borettslaget, finne ditt politiske parti, delta i samfunnsdebatten i avisa eller ta et oppdrag for dyrebeskyttelsen. Engasjement gjør at du vises og at folk lettere tar kontakt med deg. I tillegg kan du møte mennesker som deler ditt engasjement og som kan bli viktige relasjoner i livet ditt.