Redder verden litt hver dag

GLAD I Å VÆRE UTE: Håvard og Ilona er mye ute på tur. I hverdagen går turen oftest i Tverlandsfjæra hvor de lufter hunden Balto. Foto: Nye Bodø

 

Naturen er viktig for paret Håvard og Ilona. På fritida bruker de all sin tid på friluftsliv, og på jobb for Iris Salten gir de jernet for en mer bærekraftig framtid.


– Vi føler vi er med på å redde verden litt hver dag. Det er så mange fine bærekraftsprosjekter her på huset, og vi ser at det er engasjement fra både ansatte og ledere. Det vi driver med her er ikke grønnvasking, det er ekte.

Jeg møter paret Ilona og Håvard på Teams. De sitter på kontoret til Ilona på Vikan med valpen Balto ved beina. Han har fått nyte godt av perioder med hjemmekontor, men i dag måtte han være med mor og far på jobb. Både Ilona og Håvard jobber for Iris Salten. Hun er leder for vekt og har full kontroll over alt som går på deponi – han er sjåfør for Retura Iris.  

– Det høres kanskje litt klisje ut, men jeg har en veldig fin og variert arbeidshverdag. Jeg kjører lastebil, lift, dumper og krokbil. Det blir mest av krokbil, hvor jeg er ute å henter fulle containere. Ellers kjører jeg mye ut til de andre Saltenkommunene, sier Håvard.  

 

Håvard trives som sjåfør for Retura Iris. Foto: Iris Salten

Ilona har innendørsjobb og driver med kundekontakt, kontroller og fakturering.  

– Jeg kan bli litt misunnelig, her jeg sitter på kontoret. På godværsdagene kan det hende at jeg får snap om at han spiser lunsj på ei strand. Men på den andre siden så kan jo jeg snappe fra et varmt og tørt kontor på de dagene det høljer ned, sier hun.  

Iris har mange engasjerte medarbeidere. Les om Pernille som er markedsansvarlig.

Det er en lun og fin tone mellom Iris-paret.  De er begge tydelig stolte over arbeidsplassen sin og forteller om et spennende og godt arbeidsmiljø. Jeg får høre om turer og fester de har vært på sammen med kollegaene sine, om nestenulykker og morsomme hendelser. Ikke alt egner seg på trykk, men moro, det har det vært.  

– Det er en av fordelene med at kjæresten jobber på samme plass – vi får alltid ha med partner på personalfester og julebord, så da får vi de felles opplevelsene, sier Ilona.  

 

Som leder for vekt får Ilona varierte arbeidsoppgaver. Her er hun med på å undersøke hva som egentlig går i restavfallet i Salten. Foto: Iris Salten

 

Jeg lurer litt på hvordan det er å både være samboere og kollegaer. Begge forsikrer meg om at det er jo ikke sånn at de jobber oppå hverandre, så de blir ikke lei. Etter at de ble kjærester har de fått en større faglig forståelse, og de har noen å dele engasjementet rundt arbeidsplassen med. For det er ingen tvil om at det er et engasjement der. De forteller om prosjekter som “nullutslipp Vikan”, om elektrifisering av maskinparken og om reduksjon av restavfall.  

– Et av de fineste prosjektene vi har er et samarbeid med Røde Kors. Vi gir dem ødelagte vaskemaskiner, kjøleskap og annen elektronikk, og så jobber folk som har vanskelig for å få seg ordinært arbeid med å reparere og selge. Det er et eksempel på et prosjekt som har med seg flere dimensjoner i bærekraftsarbeid, ikke bare klima og miljø, foreller Ilona engasjert.  


Rørt på tur til jobb 

Både Håvard og Ilona er tilflyttere til Bodø. Håvard var 14 år da han og foreldrene flyttet fra Rognan til en gård på Mjønes like utenfor Bodø. Ilona, derimot, var blitt voksen da hun tok valget om å røre på seg.  

– Jeg bodde på Eidsvoll og jobbet i Oslo og følte at jeg brukte hele livet mitt på å sitte i bilkø. Samtidig var jeg veldig eventyrlysten og hadde lyst til å oppleve nord. Så da firmaet jeg jobbet for utlyste en stilling i Bodø så pakket jeg sakene mine med en gang og flyttet, sier hun.  

Trenger du turinspirasjon? Sjekk denne listen med fantastiske teltturer. 

Ilona visste veldig lite om Bodø før hun kom hit. Med hele flyttelasset med seg på toget, begynte hun plutselig å bli bekymret for hvordan hun skulle få det med seg til leiligheten. Hadde de egentlig taxi i Bodø?  

-Jeg ble mildt sagt overrasket over hvor stor byen egentlig var. Jeg bodde i sentrum og hadde tilgang til alt i gangavstand. På morgenen gikk jeg til jobb og hadde utsikt rett mot Landegode. De vakre naturomgivelsene gjorde at jeg ble rørt nesten hver dag og jeg fattet ikke hvorfor ikke andre ikke gikk å grein.  

 

Ilona falt pladask for omgivelsene i Bodø da hun flyttet fra Eidsvoll. Nå bruker hun så mye tid hun kan ute i naturen. Foto: Privat

 

Det var sol den dagen Ilona kom til Bodø, og det var midnattssol hele hennes første måned i byen. Kanskje det var derfor hun valgte å bli. For på spørsmål om det er noe negativt med å bo her, så er både Håvard og Ilona helt enig – skitvær og mørketid.  

– Vi malte stua vår mørkeblå for et par år siden. Da var det sommer og fint vær, men da november kom begynte vi å angre på det. Det var så mørkt. Vi måtte gå til innkjøp av den sterkeste lampa vi fant for å komme igjennom vinteren. Etter hvert tok vi til vett og malte stua i ei lys farge igjen, sier Ilona.  

Paret forteller at mørketida kan være tung å komme seg igjennom. Men begge er enig i at det som hjelper best på for å overleve er å pakke sekken, ta på hodelykt og komme seg ut.  

– Vi må jo bare ta det vi får, og en tur ut i ruskevær kan jo være vel så fint. Noen folk reiser jo langveis fra for å oppleve mørketid, nordlys og dårlig vær. Vi må lære oss å sette pris på nyansene og årstidene.  

Ut på tur, litt sur

De nybakte valpeforeldrene er glad i å være ute i naturen. De er ofte på teltturer og liker å besøke toppene rundt Bodø. Per Kalsatinden og Steigtind dras fram som favoritter, men i hverdagen er det Mjønes som oftest får besøk. Der har de lagret ski og turutstyr sånn at det nærmest er å bare velte ut av bilen. Det gjelder å legge til rette i hverdagen sånn at det ikke blir så høy terskel.  

– Det er lite som slår en fin tur på en finværsdag, men vi liker jo de litt heftigere turene også. Kanskje ikke akkurat der og da, men i ettertid er det fint å se tilbake på.  

 

Noen turer husker man best fordi de ikke gikk som planlagt. På tur til Rago nasjonalpark ble paret overrasket av dårlig vær. Foto: Privat

 

Ilona og Håvard forteller om en gang de skulle på tur til Rago nasjonalpark. De skulle egentlig bare en snar tur og så skulle de sove i telt. Men ganske snart begynte det å høljeregne, og det frista lite å slå opp teltet. De fant ei hytte på kartet som ikke lå så langt unna og bestemte seg for å gå dit. Men de gikk, og de gikk og på turen lærte de seg at ei “Rago-mil” er ikke det samme som ei vanlig mil.

– Visste du at Rago er det gammelnorske ordet for “jævla gjørmehøl”? Det sa i hvert fall Ilona til meg da vi var kommet halvveis på turen, ler Håvard.

Ilona ler med og legger til at hun var veldig sliten da det ble sagt.

– Det der er en sånn tur som vokser i ettertid, og selv om det var hardt så er jeg glad vi tok den.
 

Håvard og Ilonas favoritturer 

Mjelle

Den ikoniske lilla stranda på Nordsida av Bodø. Er det varmt i været kan du bade, trenger du å få varme kan du gå på Mjelletinden. Ta med telt og overnatt, eller bare en termos med kakao, sett deg på en benk og nyt omgivelsene

 

Mjellesanden. Foto: Gisle Solvoll

 

Steigtinden

Denne turen er en dagstur som starter fra Skau. På gode dager er det nærmest kø av andpustne Bodøværinger opp over stien. På tur mot toppen finner du “Steigtindhola” – et vindu i fjellet og et populært fotomål. De siste to hundre metrene opp mot toppen kan oppleves som luftige, så høydeskrekken kan få ei utfordring.

Åselidalen

Dette er en fantastisk tur i omgivelser som slår pusten ut av en. Fossefall, små fiskevann og fantastisk utsikt er noe av det turen har å by på. Dalen ligger midt mellom Børtind og Per Kalsatinden. Mange går til Lurfjellhytta, overnatter og tar en dagstur på en av toppene i området.

 

Børtind er den mest markante toppen blant Åselitindan.

Mjønes

Området Mjønes ligger mellom Tverlandet og Fauske og byr på mye spennende friluftsliv. Ivrige sjøørretfiskere står ofte med stanga på bergene her, og bærplukkere blir sett med kurven på høsten. Området er variert og består av både skog, fjell, hav og dyrket mark.

 
Forrige
Forrige

Dyrking på deltid

Neste
Neste

Hvordan ta grønne valg i hverdagen