Fem gode grunner til å velge Bodø


Trenger du litt mer inspirasjon for å bli overbevist om at Bodø er byen for deg?
Få noen ekstra gode grunner til å velge Bodø fra disse fem – som vet hva de snakker om. 


Alle foto: BYRAA


Det er ikke uten grunn at Bodøs omdømmeprosjekt heter Nye Bodø. Bodø er rett og slett blitt en ny by. Transformasjonen de siste årene har vært enorm, og enda mer skal skje her fremover.

Det er ikke så rart at flere og flere vurderer Bodø som byen de vil slå seg til ro i. Her er det mye spennende som skjer både på karrierefronten og på fritiden. Det er et trygt og godt sted for barn å vokse opp: Ikke for stort, og ikke for lite til at det blir kjedelig. Det er flust av restauranter og kulturlivet blomstrer, i tillegg lever i vi nesten urettferdig vakre omgivelser. Legg til en dose Bodø/Glimt, så er det lett å forstå at det er artig å være bodøværing for tiden.

Festen starter i 2024

Om du sitter stille i båten og funderer på å flytte til Bodø, har du en konkret tidsfrist du burde prøve å nå. I februar 2024 sparkes festen i gang, nemlig Bodø2024. Bodø er Europeisk kulturhovedsktad i 2024 og hele året vil fylles med enormt mye spennende i alle ulike kulturkategorier. 

Ringvirkningene etter kulturhovedstadsåret forventes også å bli store, så det gjelder å være rigget og klar i Bodø for å få med seg nachspielet også. 

– Bodø2024 er bare midlertidig. Fra 2025 begynner hverdagen, og til da skal vi ha fått til reell utvikling. Det er akkurat dette som er så kult med konseptet Europeisk kulturhovedstad. Det er noe mer enn en fest. Her legges det opp til varige samarbeid og langsiktig utvikling, forteller Henrik Sand Dagfinrud, som er programsjef i Bodø2024. 



Enestående lagarbeid

Et viktig stikkord for Europeisk kulturhovedstad er samarbeid, og samarbeidsviljen har for lengst smittet over på de som tar avgjørelsene i Bodø. 

– Politikerne våre klarer kunsten å samarbeide om langsiktige prosjekter, selv om makten rullerer. Og vi har næringslivsaktører som finner sammen og styrker helheten. Så limes det hele sammen av at folk har trua, mer Dagfinrud. 

Ordfører Ida Pinnerød er enig i at en av de viktigste ingrediensene i Bodøs suksessoppskrift nettopp det enestående lagarbeidet i byen.

– Samtidig er det rom for å være kreativ og nyskapende. Vi er i ferd med å skape en veldig spennende by sammen, sier Pinnerød, som ikke syns det er noe rart om man går rundt og er litt forelsket i byen sin. Tvert i mot.


Nye arbeidsplasser og store ringvirkninger

Å arrangere forelskelser i næringslivet jobber Elnar Remi Holmen med. Han er administrerende direktør i BRUS, som består av 37 større bedrifter i bodøregionen, som samarbeider med hverandre og politikerne for å skape lønnsomme arbeidsplasser i området. I tillegg leder han den nordnorske næringslivspodden Utsikt Podcast sammen med Erik Liland.

Holmen mener at en virkelig god faktor til at det går så bra for Bodø, er den mektige kraften som ligger i at vi snakker hverandre opp, både i politikken, i næringslivet og i kulturlivet.

– De siste årene har Bodø opplevd tidenes opptur, med glød, positivitet og optimisme. Byen og regionen bruker tid på mulighetene, i stedet for på utfordringene. Vi har rett og slett sluttet med sutring og negativitet. Så har vi selvsagt noen gode ambassadører også, smiler Holmen, og sikter til de gulkledde.

Han er stolt av regionen vår, og av samarbeidene BRUS har skapt, og blir i følge seg selv like motivert av å få til de små tingene som de store.

– Det handler om å bidra til å gjøre en forskjell. Selvsagt blir jeg glad av å se samarbeidsprosjektene våre komme på plass og at det skapes nye arbeidsplasser i regionen. Kanskje har våre initiativ bidratt til at de riktige folkene snakker sammen, og investerer i lag? Jeg håper vi kan bidra til mer av det. Nå gleder jeg meg ufattelig mye til det første transportflyet med sjømat letter fra dagens lufthavn. Og ikke minst til spaden går i jorda på den nye.


Storbypreg i lite format

– Åh, det skjer så mye spennende i Bodø for tiden!

For daglig leder i Bodø Sentrum AS, Veronica Kåring, er det å framsnakke Bodø en naturlig del av jobben, og null stress. Entusiasmen kommer helt av seg selv:

For Veronica er det umulig å velge bare én favoritt blant godene i Bodø.

– Det aller beste med Bodø er to ting! Det første er at alt er så nært. Flyplassen, sentrum, havna, togstasjonen, marka – alt er i gåavstand. Det andre er helt unikt for en by på vår størrelse, nemlig det rike utvalget av kvalitetsrestauranter. Flere av dem tilbyr mat og vin på et svært høyt internasjonalt nivå. To steder, Lyst På og Larsen Mat & Vinbar, er listet på Star Wine List. Jeg tror ikke folk i Bodø egentlig er klar over hvor høy kvalitet vi faktisk snakker om her.

Nå gleder hun seg til Bodø blir kulturhovedstad og til oppstart av Ny by – ny flyplass-prosjektet, med alle mulighetene det gir. Ikke bare for Bodø, men hele Nord-Norge.


En helt ny bydel


Når dagens flyplass og rullebane flyttes lenger ut på sørvestenden av Bodø-halvøya, fristilles et sentrumsnært areal på størrelse med dagens sentrum og Plassmyra til sammen.

Det er på dette området at Bodøs vekst de neste 50-80 årene skal skje. Bodø skal få 30.000 nye innbyggere om alt går etter planen. Derfor er det godt at det finnes en vilje til å satse knallhardt på tiden som kommer blant næringslivet i byen.

Det er ikke arbeidsplassene det skal stå om i første omgang. Suksessbedrifter som Dips og Power Office rekrutterer smarte hoder fra hele landet og har enorm vekst, og innen helsesektoren er det til enhver tid spennende stillinger som tiltrekker viktig kompetanse til regionen hos Nordlandssykehuset HF. Luftfartstilsynet har sitt hovedsete i Bodø med nesten 200 ansatte. Og da er det bare nevnt noen ytterst få av de mange spennende næringene som skaper arbeidsplasser her i byen.

Den nye flyplassen er forventet å stå ferdig 1. januar 2026, men det vil ta mange tiår før hele det gamle flyplassområdet er forvandlet til en helt ny bydel. Det betyr ikke at området må ligge brakk i mellomtiden.

– Jeg gleder meg til å se hva kreative hoder kommer på! Det er kun fantasien som setter begrensinger, sier Rakel Hunstad. 

Unike muligheter

De siste fire årene har hun jobbet med hvordan den nye bydelen i Bodø skal planlegges og utvikles slik at man lykkes med å bli et lavutslippssamfunn i Bodø i 2050. Nå jobber hun med fremtidsrettede løsninger og energisystemer i Bodø Energi-konsernet. Rakel flyttet hjem til Bodø etter til sammen tolv år i Milano, Brussel, Berlin og Oslo. Likevel er det få ting hun savner her.

– Vi er i vekst og hurtig utvikling på så utrolig mange områder. Bodø er en by med utallige muligheter, og en plass der livskvaliteten er høy. Positivitet og suksess gir ringvirkninger, og den gode stemningen smitter lett i denne byen. Det er ikke lenger noen ulempe å være lokalisert her. Bodø/Glimt, innovative restaurantkonsepter med vinlister på høyde med København og Oslo, og et næringsliv med guts er bare noen eksempler på dette. 

I følge Hunstad har Ny by – ny flyplass-prosjektet allerede bidratt til å sette Bodø på kartet, både nasjonalt og internasjonalt.

– Bodø er ansett som en attraktiv og kompetent partner i forsknings-, utviklings- og innovasjonsprosjekter. Ny by – ny flyplass gir muligheter for sentrumsnær byutvikling på enorme blanke ark. Det er en unik mulighet nærmest ingen andre byer i verden har i dag.



Så … Kjenner du at det rykker litt i flyttefoten? Start med å sjekke ut noen ledige jobber i Bodø, for eksempel!



Forrige
Forrige

– Når det gjelder service, vin og mat, så fucker vi aldri rundt

Neste
Neste

Guide til en spennende høst i Bodø