Sporten som passer for alle
Er du på jakt etter en ny hobby, eller har et ønske om å være sosial samtidig som du har det gøy? Kast deg inn i Bodøs inkluderende frisbeegolfmiljø!
Klirring av frisbeer som treffer kjettingkurver har blitt en kjent lyd i Bodø. Frisbeegolf omtales som en av de raskest voksende sportene i verden, og det er ikke så rart. Dette er en lavterskelsport som passer for de aller fleste, store som små, og med ulikt ferdighetsnivå. Interessen blant bodøværinger har skutt til værs, og snart åpnes det en splitter ny 18 hulls-bane på Bestemorenga.
Gjengen i Bodø Frisbeeklubb har lenge vart fans av den sosiale sporten. De startet opp klubben i 2009, og hver tirsdag møtes både medlemmer og andre til ukesgolf i Rensåsparken, hvor de spiller to runder i grupper på 4-6 personer.
Det er lav terskel for å bli med, og du trenger heller ikke å ha spilt før.
– Det viktigste er at folk kommer og vil kaste, og da er det bare å ta med seg en frisbee å komme, sier Karl L. Kleve, som har vært aktiv frisbeegolfspiller siden 2012.
Handler om det sosiale
Frisbeegolfklubben har som mål å videreutvikle frisbeegolf som sport og få flest mulig som vil til å delta. Sporten har ingen aldersgrense og krever heller ikke at man er i sitt livs beste form, selv om det fort kan bli et par kilometer med gange når man går fra kurv til kurv.
Aldersspennet i klubben er i dag fra elever på videregående til folk i 50-års alderen. Noen ganger tar medlemmer med seg barna sine også, og de er like velkommen som de voksne.
– Det er jo en familiesport, så det hadde vært kult om vi kunne fått med flere unge, mener Karl.
Klubben har opprettet flere klasser, slik at du kan velge hvem du vil spille med. Nå kan du velge mellom klassene dame, open, rekreasjon og junior. Er du litt skeptisk til å kaste med de mest erfarne spillerne i starten, kan du gå sammen med andre spillere med samme ferdighetsnivå som deg. Mest av alt handler sporten om det sosiale og å ha det gøy, men det er fullt mulig å være ambisiøs også, og delta i turneringer.
Hva er frisbeegolf?
Selve reglene er forholdsvis enkle: Du skal kaste en frisbee fra A til B, og prøve å bruke så få kast som mulig.
Det ligner mye på vanlig golf, bare at det benyttes frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull. Etter første kast, kaster du videre fra der frisbeen ligger, helt til frisbeen ligger i kurven. En bane består som oftest av 9 eller 18 hull.
Det er tre forskjellige typer disker. En «driver» for å kaste langt, en «midrange» bruker man til litt kortere avstander, og til slutt brukes en «putter» til å kaste i kurven. Det er også mange forskjellige disk-varianter innenfor disse tre kategoriene. En disk koster mellom 100-200 kroner og selges på sportsforretninger og gjennom spesialbutikker på nett.
Interessen for Frisbeegolf har eksplodert kraftig de siste årene, men faktisk har sporten eksistert i Norge ganske lenge. Den første frisbeegolfbanen ble oppført allerede i 1983 på Ekeberg i Oslo. Bodø fikk sin første frisbeegolfbane i 2008, på Bratten. Året etter kom banen i Rensåsparken, og på grunn av et voksende miljø står snart også en tredje bane klar.
Banene i Bodø
Rensåsen
Banen som blir mest brukt i Bodø er foreløpig den i Rensåsparken. Nesten uansett hvilket tidspunkt på døgnet du går forbi, vil du mest sannsynligvis høre klirringen av en disk som treffer kurven. Denne banen består av 12 kurver, og tar rundt en time totalt. Vanskelighetsgraden på hullene varierer, så dette er en fin bane både for de nye og de litt mer erfarne spillerne.
Bratten
Frisbeegolfbanen på Bratten er en flott bane med nydelig utsikt, men stiller høyere krav når det kommer til kraft og teknikk. 18-hulls banen ligger åpent mot havet, har store høydeforskjeller og er mer utsatt for vind. Her bør du ha litt mer erfaring med frisbeegolf før du begir deg ut på de vanskeligste hullene.
Bestemorenga
I høst åpner den nye 18-hulls banen på Bestemorenga. Frisbeegolfklubben har lenge stått på med både klipping av gress, kutting av trær og snekring av utkastfelt for å få alt klart. I september skal de ha sin første turnering der.